середу, 5 січня 2011 р.

Встановлення і базове налаштування Ubuntu 10.10. Убунту - це просто!

     Отже, ви вирішили встановити лінукс Ubuntu на свій ПК і сумніваєтеся, або зовсім не знаєте як це зробити - тоді ця стаття для вас. Встановлення не вимагає від вас якихось там супер-пупер навичок прописування команд у консолі, все працює по такому принципу "прочитав - спробував - натиснув", тобто навіть новаку буде не важко. Вперед!!! Якщо будете встановлювати систему - рекомендую роздрукувати дану статтю.
Завантажуємо і записуємо на диск
     Перед тим як встановлювати систему, нам потрібно її завантажити(дякую, КЕП) і записати на диск, для цього заходимо на www.ubuntu.com/download і клікаємо на величезну помаранчеву кнопку "Start download", та чекаємо поки завантажиться образ диску.
  • Якщо у вас windows(xp, vista, 7), то для запису я рекомендую програму burnawarefree, завантажити її можна тут. Після встановлення програми запустіть її, натисніть "Записати образ", відкриється вікно в якому тиснемо кнопочку "Browse" і обираємо завантажений образ. Потім тиснемо велику червону кнопку "Записати"
  • Якщо у вас ubuntu, але просто старіша версія, або потрібне чисте встановлення, а не оновлення, то достатньо натиснути правою кнопкою на образі і обрати пункт "Відкрити у Програма для запису дисків Brasero", відкриється віконце запису де потрібно натиснути "Записати"
Починаємо встановлення

     Якщо ви записали диск успішно, вставте його у дисковод і завантажтесь з нього. Перед тим як завантажуватися з диску, потрібно у BIOS змінити перший завантажувальний пристрій на DVD(CD)-ROM, натиснувши "Del, F1, F2", для цього знайдіть у відповідне меню і оберіть пристрій дисководу. Якщо диск завантажується автоматично, то вам пощастило! Під-час завантаження диску ви побачите таку картину:
     Натисніть будь-яку з клавіш і з’явиться меню вибору мови, де ви зможете обрати до вподоби вам мову використовуючи стрілочки:
     Ну, а я звісно ж, обрав українську. Тиснемо "Enter" і бачимо головне меню диску:
     Далі обираємо стрілочками пункт "Встановити Ubuntu", знову тиснемо "Enter" і чекаємо поки завантажиться вікно інсталятора.
Ласкаво просимо, розмічаємо жорсткий диск
     Коли він завантажився ви побачите таке:
     Цікавого тут мало чого, але якщо уважно придивитися то на верхній панелі ми побачимо іконку мережі, звуку і клавіатури, тобто "з коробки" можемо підключитися до wifi, це реально зручно коли у вас дома роутер і ноутбук(інтернет потрібен для автоматичного завантаження файлів перекладу).  Тиснемо кнопочку "Вперед":
     Взагалі то, все зрозуміло, якщо у вас всі три галочки зелені то можна продовжувати встановлення. Якщо вам незрозуміло, що означають пункти на англійській мові, то ось переклад:
  • "has at least 2.6GB available drive space" - повинен мати як найменше 2.6Гб вільного місця на диску
  • "is plugged in to a power source" - підключений до джерела живлення
     Дві додаткові опції нижче, наскільки я пам’ятаю нічого не роблять, тому краще їх і не відмічати. Клікаємо знову кнопку "Вперед". Тут є два варіанти вигляду наступного вікна:

1) Якщо у вас не встановлено жодної операційної системи:

2) Якщо у вас є операційна система, то з’явиться ще один пункт:

     Якщо у вас немає часу на ручну розбивку, або потрібно стерти все і встановити систему, тоді відмітьте потрібний з пунктів і натисніть кнопку "Вперед" і можете переходити до заголовку "Вона працює, поки ви вводите дані" нижче.

     Якщо ви хочете розмітити самостійно диск, тоді оберіть пункт "Вказати розділи вручну(розширено)" і натисніть кнопку "Вперед":

     Тепер потрібно відрізати від основного розділу (диск "С" windows xp) принаймні половину для Ubuntu, якщо у вас два диски "С" та "D", то краще ділити "D"(він буде зображений, наприклад, як dev/sda2) Для цього клікаємо по пристрою(в моєму випадку /dev/sda1) два рази і бачимо таке віконце:

     Для Ubuntu потрібно щонайменше 2.6Гб, але рекомендовано 4-5Гб. Все дуже просто, вводимо в графі "Новий розмір...." в мегабайтах, авжеж менше ніж вже зайнято в даному розділі і клікаємо кнопку "ОК":

     Бачимо попередження про те, що відмінити операцію не можна і це може займати доволі багато часу, клікаємо "Продовжити" і чекаємо:

      Тепер у нас є вільне місце для створення розділів для ОС Ubuntu. Спершу створимо розділ підкачки "swap"(віртуальна оперативна пам’ять, використовується коли не вистачає фізичної), рекомендований розмір мінімум 1,5 від розміру фізичної пам’яті. Клікаємо два рази на "вільне місце":

      Маємо вікно для створення розділу, все просто - у меню "Положення нового розділу" обираємо "область підкачки" і у графі "Новий розмір..." вписуємо розмір у мегабайтах і клікаємо кнопку "Гаразд". Тепер знову клікаємо два рази на "Вільне місце":

     Тепер "Положення нового розділу" обираємо "Кінець", але якщо далі за вільним місце більше немає розділів, якщо є то так і залишіть. В меню "Точка монтування" обираємо "/" без лапок, потім клікаємо кнопку "Гаразд". Ну і нарешті тиснемо кнопку "Встановити зараз", УВАГА ЦЯ ДІЯ ЗАСТОСУЄ ВСІ НАЛАШТУВАННЯ ЯКІ ВИ ОБРАЛИ(можливо, десь стоїть галочка біля "Форматувати?" хіхіхі ), ПРОГЛЯНЬТЕ ВСЕ УВАЖНО!!!



Вона працює, поки ви вводите дані
     Залишилось зовсім небагато... Найцікавіше те, що поки завершуєте вводити потрібну інформацію, система вже встановлюється. Після завершення клопотів з диском маємо таку картину:
     Вводимо місце знаходження на англійській мові і обираємо один з доступних пунктів, тиснемо "Вперед". Наступне вікно з налаштування клавіатури, там нічого не змінюємо, знову тиснемо "Вперед":
     Поля "Ввести ім’я користувача" та "Назва вашого комп’ютера" потрібно ввести англійською мовою, а поле "Ваше ім’я" можна заповнити будь-якою мовою, наприклад, українською. Для перемикання розкладок використовуйте комбінацію клавіш shift+alt, а для російських букв використовуйте українську розкладку, наприклад для букви "ы" потрібно натиснути altGr(лівий alt) + "і". Шифрувати домашній каталог я не рекомендую для домашніх користувачів, по багатьом причинам, наприклад, щоб зробити бекап(резервна копія файлів) вам потрібно перерити пів-Гугла у пошуках: "Як це ж, блін, зробити?". Заповніть дані і тисніть вже активну кнопку "Вперед":
     Нарешті! Всі налаштування завершено і ви можете насолодитися коротеньким оглядом системи перед тим як вона остаточно встановиться на ваш ПК:
    Нарешті! Тисніть кнопку "Перезавантажити":

     Переклад фрази: "Будь ласка витягніть диск і натисніть клавішу "Enter" - так і робимо. Коли перезавантажимося - побачимо меню вибору системи:
    Обираємо пункт "Ubuntu, with Linux .... -generic" без "(recovery mode)", тобто в нашому випадку перший і тиснемо "Enter" (КЕП, ну ти ж не образишся).
     Ура!!! Вона завантажилась. Якщо ви виконали все вірно, то я вас вітаю з новою, красивою і потужною операційною системою Linux Ubuntu 10.10.
Маленькі поправки, або все для тебе
     Перше, що нам потрібно зробити після встановлення системи - це оновити її (аааа... КЕП). Для цього на верхній панельці клікаємо на "Система" і обираємо пункт "Адміністрування", потім натискаємо "Менеджер оновлення" - відкриється вікно:
     Бачимо, що оновлень досить багато. Далі клікаємо на кнопочку "Встановлення оновлень" - відкриється вікно "Автентифікація":
     Де ви повинні у поле "Пароль" ввести свій пароль при встановленні системи, далі тиснемо кнопку "Автентифікація" і чекаємо поки завантажаться, та встановляться оновлення:
     Фух.... встановило, тепер клікаємо "Перезапустити зараз" і при завантаженні бачимо таке(якщо у вас 2 системи, якщо тільки Ubuntu, то у вас вона зразу завантажиться):
     Опа! У нас, що 2 Убунти? Ні! Просто у нас два різні ядра системи, відповідно, потрібно завантажуватися з новішого, тобто з:"Ubuntu....2.6.35-24" - перший пункт.
     Друга частина налаштовування, це встановлення необхідних додаткових програм: кодеки, архіватори, підтримка mp3 і т.д. До-речі у windows на це йде досить багато часу! Ну, а ми це зробимо за пару кліків. Заходимо до "Програми" -> "Центр програм Ubuntu" і у полі пошуку вводимо "Розширення для Ubuntu з обмеженими правами":
     Тиснемо кнопочку "Встановити", потім знову вводимо свій пароль і чекаємо поки вони встановляться.
     Нічого страшного клікаємо на "Do you accept the...", потім знову "Вперед", коли зникне зліва надпис "В процесі" - це означатиме, що все встановлено успішно.
     На цьому дана стаття закінчується і подальше налаштування і доповнення системи будуть у інших статтях! Дякую за увагу!
     Якщо виникли додаткові питання, або щось не працює - пишіть, я допоможу!

26 коментарів:

  1. Я так зрозумів, це баг ядра, характерний тільки для 10.10
    Попробуйте встановити з alternate версії
    https://help.ubuntu.com/community/InstallationRu#Установка, используя Alternate CD

    ВідповістиВидалити
  2. Може я трохи не в темі, але не знаю куди написати це питання. Отже, мені часто потрібно відкривати декілька вікон терміналу, і мені б хотілося щоб кожне нове вікно відкривалося як нова вкладка у вже існуючому вікні, якщо таке є. Я порився в неті і знайшов команду gnome-terminal --tab, але вона чомусь всеодно відкриває нове вікно замість того щоб відкривати нову вкладку. Ніхто з таким не стикався?

    ВідповістиВидалити
  3. ну взагалі то, в меню Файл має бути пункт "Нова вкладка", також є комбінація Shift + Ctrl + T. Ну і в контекстному меню має бути такий самий пункт.

    ВідповістиВидалити
  4. Ок, я трохи не так пояснив. Вручну я знаю як відкривати, я маю на увазі ситуацію коли вікно термінала відкривається якоюсь зовнішньою командою чи програмою.

    ВідповістиВидалити
  5. можливо так:
    gnome-terminal --tab-with-profile=DEFAULT
    але в мене відкривається друге вікно...
    в мані більше ніяких опцій на вкладки немає..

    ВідповістиВидалити
  6. Вирішив проблему з програмою Roxterm, такий самий термінал як і gnome-terminal але команда roxterm --tab працює як має бути)

    ВідповістиВидалити
  7. Навіщо встановлювати купу мотлоху ttf-mscorefonts? Якщо вже так потрібні віндові шрифти, то простіше встановити 3-4 вручну.

    ВідповістиВидалити
  8. Весь цей мотлох встановлюється автоматично з метапакетом ubuntu restricted extras

    ВідповістиВидалити
  9. В мене на етапі де є три галочки (місце на диску, підключення до інтернету...) вмирає мишка.
    Просто не реагує, що робити???

    ВідповістиВидалити
  10. Ні, диск в порядку.
    Помилок не знаходить!!!

    ВідповістиВидалити
  11. Які у вас характеристики комп'ютера?

    ВідповістиВидалити
  12. MSI NX7300 GT (NVIDIA GeForce 7300 GT 256 мБ, ADM Athlon 64 X2 Dual core 3800+ 2,10Ггц та 2,5 ГБ ОЗУ
    мишка Logitech G9x USB
    клавіатура Genius KB-21е ps\2

    ВідповістиВидалити
  13. Хм.. На такій конфігурації не мало б глючити..

    Але знайшов схожі баг-репорти:
    https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-input-evdev/+bug/632048
    https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ubiquity/+bug/662286

    Також раджу спробувати цей спосіб з правкою xorg.conf:
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1602245

    ВідповістиВидалити
  14. Така трабла роздільну здатність можна вибрати тільки 640х480 і 800х600 в пункті налаштувань монітори,походу потрібен драйвер відяхи але я хз,в мене відео старе ATI Radeon 9550 а для неі довбаний атіай підтримку завершив,підскажіть будь ласка як краще зробити,дякую. 

    ВідповістиВидалити
  15. Дякую.
    Але якщо можете, опишіть як вирішити проблему, бо в англійській мові не сильний.
    Наперед дякую.!!!

    ВідповістиВидалити
  16. Підкажіть будь ласка у чому проблема при встановленні "Linux Ubuntu DreamPack Ukrainian 2010 (Ukr)" видає таке повідомлення: Немає кореневої файлової системи Не визначено кореневу файлову систему Виправте це в меню розбивки

    ВідповістиВидалити
  17. При розбивці потрібно створити два розділи - перший для кореневого каталогу "/" і другий для домашнього "/home"

    ВідповістиВидалити
  18. Сукаааааааааааа

    ВідповістиВидалити
  19. Звуку нема йопти!!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  20. Убунто дермо!!
    далбайоби

    ВідповістиВидалити
  21. сука!!
    мене хтось чує йопти??

    ВідповістиВидалити
  22. Я на віндовсі хп йопте..
    мені тут подобається!!
    звук є!!
    всьо є)
    і шо?
    шо?
    шооо??
    нічо!!!

    ВідповістиВидалити
  23. та відпішіть йопти!!!

    ВідповістиВидалити
  24. Ок, по-перше - тебе зразу треба банити за спам, флуд і мат. По-друге, тобі ніхто не зобов'язаний зразу ж відписувати - це тобі не чат. По-третє, твої криві руки - не наші проблеми. Навчися нормально просити допомоги, і ти її отримаєш.

    ВідповістиВидалити