пʼятниця, 4 червня 2010 р.

Empathy vs Pidgin

блін, цілий місяць, скрегочи зубами, я використовував #Empathy, але вона мене вже задовбала! вертаюсь я на #Pidgin, найкращий ІМ клієнт!!!


Ось такий твіт я написав декілька днів тому. Цілий місяць я мирився з "приколами" від Empathy, старався оправдати заміну Pidgin на неї. Але все марно. Сьогодні хочу описати хороші та погані сторони і того і іншого. Але робити це я буду не так як прийнято, а оглядаючи підтримку протоколів, у нашому випадку це ICQ, Jabber та IRC, інтерфейс та додаткові можливості.

1. ICQ
ICQ найпопулярніший протокол інтернет спілкування в нашій країні та країнах СНД. Віднедавна його власником є російська компанія Digital Sky Technologies.
Навіть неозброєним оком помітно, що Pidgin краще підтримує цей протокол, тому просто перечислю те чого немає в Empathy:
  • передача файлів (так-так, Empathy не вміє передавати файли по асі);
  • перегляд інформації про контакт;
  • додавання контакту в списки ігнорованих та "небачучих" вас в мережі;
  • підтримка X-статусів (функція доступна тільки для версії 2.7);
  • дозволяє змінювати пароль;
  • редагування інформації про себе;
  • нормальне вікно авторизації.
Поки що це все,  якщо ви виявили ще якісь переваги чи недостатки залишити їх у коментах, я обов'язково добавлю!


2. Jabber
На мою думку, Jabber є актуальний лінуксоідам, тим що це відкритий протокол, який, крім текстових повідомлень, підтримує аудіо та відео дзвінки. На щастя і Pidgin, і Empathy підтримують цей функціонал. Але все по порядку... Почнемо з Empathy.
Переваги:
  • зручніше вікно дзвінка, нема різниці чи це аудіо чи відео дзвінок;
  • підтримка Gtalk та Facebook з "коробки";
  • функція "Share your desktop" (доступ до комп’ютера контакту та навпаки, але і ви і контакт повинні використовувати Empathy);
  • підтримка геолокації.
Серед недоліків можна відзначити неможливість змінити інформацію про себе, та переглянути інформацію про свої контакти.
Переваги Pidgin:
  • зміна інформації про себе та перегляд інформації своїх контактів;
  • сповіщення про нове поштове повідомлення;
  • Gtalk з "коробки";
Недоліків не виявлено.
Як на мене, то в цій "номінації" перемагає Pidgin, але Empathy має одну перевагу - "Share your desktop".

3. IRC
Підтримка IRC (Internet Relay Chat) в системі з "коробки" є дуже важливою, тому що на каналах (особливо на каналі #ubuntu) є багато народу, який може допомогти новачку з його проблемою, і не всі початківці знайомі з потужними IRC-клієнтами, і все залежить від стандартного "месенджера". В цьому плані Empathy досить хороший, недоліками є неможливість отримати список каналів сервера та відсутність лічильника кількості осіб на каналі. Але ці функції присутні в Pidgin, тому він і тут кращий.

3. Інтерфейс
В цій категорії обидва клієнти рівні, тому що складність інтерфейсу Pidgin компенсується функціоналом який в нього закладено, але з іншого боку Empathy приваблива вікном чату і простотою налаштування (хоча мені це здається наслідком обмеження функціоналу).


4. Додаткові функції
Додатковий функціонал в Pidgin представлений плагінами, тоді як в Empathy крім стандартного мінімального набору функцій нема нічого. На мою думку, єдиним розширенням для Pidgin, який заслуговує на увагу, є microblog-purple, але наявність Gwibber за замовчуванням, робить цей плагін не актуальним.

Отже, можна зробити висновок, що заради функціоналу, Pidgin "жертвує" простотою інтерфейсу тоді, коли Empathy не обтяжує себе можливостями, і представляє себе як простенький в настройці та симпатичний в спілкуванні ІМ клієнт. Напевно саме цим керувалися в Canonical, коли приймали рішення замінити пінгвіно-голуба. Але в мене таке враження, що Empathy це якийсь зріз Pidgin, який загорнули в "блискучі обгортки".
Але це все слова! Пропоную вам особисто переконатися в перевагах Pidgin. І так, встановлюємо найновішу версію (на момент написання це була 2.7.1):
  1. Добавляєм сховище: sudo add-apt-repository ppa:pidgin-developers/ppa
  2. sudo apt-get update
  3. sudo apt-get install pidgin

Немає коментарів:

Дописати коментар