неділя, 12 грудня 2010 р.

Вийшов Clementine 0.6

Для тих , хто ще встиг застати ті часи, коли KDE був версії 3.5, а найкрутішим медіа-плеєром на Linux був Amarock 1.4, зустрічайте Clementine 0.6.

У новій версії багато приємного. Перш за все хотілося б виділити інтеграцію плеєра із Ubuntu Sound Menu.
Також потрібно відмітити вертикальне меню зліва, яке включає в себе доступ до бібліотеки Вашої музики, сортуючи все за виконавцям.
Вкладка "Файли" дає доступ до Вашої папки з музикою як у Наутілусі. Виглядає це так як на зображені нижче.
У вкладці "Інтернет" Ви знайде доступ до Last.fm, SomaFM, Magnatune, Jamendo, Icecast та внесених Вами радіо-станцій.
Вкладка "Пристрої" надає доступ до керування приєднаними до комп'ютера mp3-плеєрами, iPod'ом, iPhone'ом, флеш-накопичувачами та іншими мобільними пристроями.

У вкладці "Інформація про пісню" завантажується вся можлива інформація про відтворювану композицію з Last.fm, lyricstime.com, lyricsreg.com, lyricsmania.com, metrolyrics.com, azlyrics.com,sondlyrics.com, elyrics.com та teksty.org. До тож маленькою, але приємною фічею є blur-ефект при завантаженні інформації.

У "Інформація про артиста" відображається куча інформації про артиста відтворюваної композиції з дев'яти джерел. blur-ефект присутній.
Еквалайзер присутній і можна сміливо вносити зміни відповідно до свого смаку. Стандартних налаштувань шістнадцять. Особисто мене присутність еквалайзера дуже радує. Що ж це за медіа-плеєр без еквалайзера (це я зараз про Rhythmbox).
Менеджер обкладинок працює із сімнадцятьма відповідними джерелами для того, щоб знайти обкладинки на всі альбоми у Вашій колекції.
У менеджері послідовності відтворювання можна призначити яку композицію після якої програвати, при цьому у плейлисті дані композиції номеруються по номеру у черзі.
Ще одна приємна особливість це транскодування музики. Доступно вісім форматів.
У вікні параметрів програми ціла куча налаштувань. З них виділимо налаштування повідомлень та Wiimote. Clementine може використовувати стандартні системні повідомлення, повідомлення із системного трею та свої власні, які називаються pretty OSD. В таких повідомленнях можливо налаштувати їх колір, величину прозорості і вибрати довільне розміщення на екрані. 
З Wiimote все зрозуміло - це налаштування плеєра для роботи із Wiimote. Приємна штука для тих у кого є Wii.
Тепер про роботу із плейлистом. Терки додаються простим подвійним клацанням на назві виконавця, назві альбому чи  на певній композиції у бібліотеці. І, якщо до цього плейлист був пустим, то після додавання композиції, Clementine розпочне автоматично її програвання. Якщо ж до цього вже були композиції, то обране Вами просто додається в кінець списку. До речі, щоб додати у плейлист трек, можна просто його перетащити мишею із бібліотеки зліва.
Назву треків, виконавця чи альбому можна міняти із плейлисту чи у спеціальному для цього менеджері.
Тепер відзначимо візуалізації. Їх тут багато. Дуже. Більше ніж у Clementine я ніде і ніколи не бачив. Відкриваються вони у додатковому вікні, з якого можна керувати відтворенням треків. Також у цьому вікні можна налаштувати відтворення візуалізацій, які взяті із проекту ProjectM.
А тепер про найкласніше. У меню "Екстра" є особливі функції: "Дощ", "Вся слава Гіпножабі" і "Коти". Для тих, хто зараз не посміхнувся і не зацікавився, раджу Clementine навіть і не пробувати. Про ці фічі я спеціально писати не буду :) Лише відмічу, що фанати мультфільму Футурама будуть приємно вражені.
Загалом Clementine 0.6 має такий вигляд
Завантажити Clementine 0.6 можна з http://www.clementine-player.org/.

3 коментарі: