неділю, 13 лютого 2011 р.

Порівняння Ubuntu One та Dropbox

Останнім часом хмаринкові сервіси починають здобувати велику популярність. На даний момент, основним представником таких технологій є хмаринкові сховища даних. Найвідомішими є Amazon S3, Google Docs, Dropbox, Ubuntu One. І якщо Amazon S3 є більш корпоративним рішенням, а Google Docs це онлайн офіс з можливостями з збереження файлів, проте не всіх форматів, то Dropbox та Ubuntu One є чисто користувацьким рішенням для синхронізації декількох комп'ютерів та резервного копіювання даних. Хоча на ринку є багато продуктів такого типу, але ці два нам цікаві тим, що Dropbox найпопулярніший і найстабільніший з них та має клієнт для Linux, а Ubuntu One є рідним та інтегрованим в Ubuntu.

Ubuntu One
one.ubuntu.com
Ubuntu One призначений для синхронізації файлів, нотаток з Tomboy, контактів з Evolution, закладок Firefox, а також це магазин музики (у вигляді плагіну до Rythmbox та Banshee). Ubuntu One використовує систему авторизації Ubuntu Single Sign On, тобто будь-хто зареєстрований на Launchpad зможе скористатися сервісом.
Розмір сховища - 2Гб, з можливістю збільшення на 20Гб за $2.99 в місяць або $29.99 в рік. Зауважу, що для увімкнення синхронізації файлів, Tomboy та Evolution потрібно кожну програму налаштовувати окремо. Синхронізувати закладки мені не вдалося.
Обмін файлами реалізовано за такою схемою: будь-яку папку можна зробити спільною з іншим користувачем Ubuntu One, а окремим файлам можна створювати спеціальні посилання. Щоб відправити файл в хмаринку, достатньо скопіювати його в папку "Ubuntu One" в домашньому каталозі користувача.
На рахунок клієнту, то поки що він стабільний тільки для Ubuntu, але тестується beta-версія для Windows. Також є мобільний клієнт для iPhone та Android, але щоб ним скористатися потрібно заплатити $3.99 в місяць, але перші 30 днів безкоштовні. Таку "фішку" можна оправдати тим, що мобільний клієнт дозволяє потокове відтворення музики, купленої в Ubuntu One Music Store.

Dropbox
dropbox.com
Принцип роботи Dropbox такий самий, як і Ubuntu One, лише з тою відмінністю що він призначений тільки для синхронізації файлів між комп'ютерами. Варто зауважити, що саме Ubuntu One скопіював Dropbox.
Розмір сховища також 2 Гб, з можливістю розширення до 50Гб (за $9.99 в місяць та $99.00 в рік) та 100Гб ($19.99 в місяць та $199.00 в рік). Дуже цікавою особливістю є система запрошень - за кожного запрошеного нового користувача додається 250Мб. І так можна розширити до 8Гб.
Після реєстрації та встановлення, ми отримаємо в домашньому каталозі папку "Dropbox" в якій містяться папки "Public" та "Photos". Перша призначена для загальнодоступних файлів, тобто кожен файл в ній має публічне посилання (кожен хто його має, може завантажити цей файл). Друга - для папок з фотографіями, які в веб-клієнті виглядають як альбоми, посиланнями на які можна ділитися з іншими. Наприклад, мій альбом "Dropbox Art" - www.dropbox.com/gallery/15384639/1/Dropbox%20Art?h=71064b. Можна створювати свої папки, які потім можна зробити спільними для інших користувачів даного сервісу. Також в папці "Dropbox" ви знайдете pdf-файли з описами та порадами по використанню кожної стандартної папки.
Клієнт Dropbox є для всіх ПК та мобільних платформ, до того ж він повністю безплатний, а плагін до Nautilus має відкритий код.
В налаштуваннях ПК клієнта можна вибрати які папки потрібно синхронізувати, змінити розташування основної папки, обмежити швидкість передачі даних та настроїти проксі.
Відмінною особливістю Dropbox є можливість відновлювати видалені та контролювати версії змінених файлів.
Також я виявив, що з папкою "Public" можна робити дивовижні речі (наприклад можна тримати (хостити) в ній свій веб-сайт, або створити своє deb-сховище).

Підсумок
Обидва сервіси призначені для синхронізації файлів, обміну ними та резервного копіювання даних. Відмінностей між проектами не так вже й багато, тільки можливість синхронізації контактів і нотаток в Ubuntu One, та папка-галерея для фото і підтримка більшої кількості платформ в Dropbox.
Отже, обидва проекти чудові і кожен з них знайде свою аудиторію. Для Dropbox, це наприклад, ті кому потрібна функціональне онлайн сховище та синхронізація комп'ютерів на різних платхормах, а Ubuntu One - це користувачі та розробники Ubuntu, яким потрібен доступ не тільки до їх файлів, а й нотаток і контактів. Декому не подобаються такі сервіси (як правило, через приватність інформації), але по власному досвіду знаю - це дуже зручно.

P.S. Якщо вас зацікавив Dropbox і ви бажаєте зареєструватись, то, будь-ласка, зробіть це через запрошення - http://db.tt/tL73xfz. Дякую :)

1 коментар: